Hisse Senedi Nasıl Alınır

Yatırım aracı olarak hisse senedi almak isteyen yatırımcıların izlemesi gereken belirli safhalar bulunmaktadır. Bu safhalar sırasıyla;

1-Aracı kurum seçimi,

2-Bir aracı kurumda yatırım hesabı açma,

3-Açılan yatırım hesabına para yatırma,

4-İlk hisse senedi alım emri verme,

5-İlk hisse senedi satış emri verme

Adımları takip edilir.

Aracı Kurum Seçimi

Yukarıda bahsettiğimiz sıralamaya göre yapmanız gereken ilk şey; aracı kurumunuzu seçmektir. Borsada aracılık faaliyeti yürüten birçok kurum vardır. Piyasada işlem yapmanıza olanak sağlayan bankaların dışında, Sermaye Piyasası Kurulu’ndan alınan yetki belgesine sahip birçok aracı kurum da bulunmaktadır. Borsada yatırımcıların alım-satım işlemi yapabilmeleri için gerekli izinlere sahip aracı kurum seçilmelidir.

Yatırım Hesabı Açmak

Aracı kurum seçiminde karar kılındıktan sonraki aşama o kurumda bir yatırım hesabı açmaktır. Oldukça basit bir işlem olan yatırım hesabı açmak; eğer hesabınızı bir bankada açacaksanız o bankanın şubelerinden, bir aracı kurumda açacaksanız ise internet üzerinden veya irtibat bürolarından fiziki olarak gerçekleştirilebilmektedir. Aracı kurumlarda hesap açarken çerçeve sözleşmesini ve risk bildirim formunu imzalamanız gerekir. Bu sözleşme ve form imzalandığı takdirde yatırım hesabınız açılmış olacaktır.

Çerçeve Sözleşmesi: Yatırımcı ile aracı kurum arasında imzalanan bu sözleşmede alım-satım aracılığına yönelik olarak taraflar arasındaki genel ilişki ve hükümlere yer verilir. Bu sözleşme yatırım hesabı açılırken bir kereye mahsus olmak üzere imzalanır.

Risk Bildirim Formu: Aracı kurum tarafından, yatırımcıların yaptıkları veya yapmaya başlayacakları işlemler ile ilgili riskleri detaylıca açıklayan bir formdur. İçeriği SPK tarafından belirlenen bu form, yatırım hesabı açılırken bir kereye mahsus olmak üzere imzalanır.

Aracı kurumunuzu seçerken, ödeyeceğiniz komisyon oranı ve masraflar hakkında bilgi almalısınız. Bu komisyon oranı ve masraflar belirlenirken belirli bir kriter olmadığı için her aracı kurumda farklı olabilir. Ayrıca aracı kurumunuzdan, yatırım hesabınız için tahsil edilebilecek “saklama ücreti” hakkında da bilgi almanız gerekir. 

Yatırım Hesabına Para Yatırma

Yatırım hesabınızı açtıktan sonra, hisse senedi alım-satımı yapmak için açtığınız hesaba para yatırmanız gerekir. Almak istediğiniz hisse senedinin ve ödemekle yükümlü olduğunuz komisyonun tutarı kadar yatırım hesabınızda para bulundurmalısınız.

Aracı kuruluşa para transferi yaparak veya yatırım hesabınızı bankadan almışsanız vadesiz hesabınızdan para göndererek yatırım hesabınıza para yatırabilirsiniz. Hesabınıza para yatırabileceğiniz alternatif yöntemler hakkında da aracı kurumunuza danışabilirsiniz.

İlk Hisse Senedi Alım Emri Vermek

Aracı kurum seçiminizi yaptığınız, hesap açılışı için gereken form ve sözleşmeler onaylanarak yatırım hesabı açılışını tamamladığınızda ilk hisse senedinizi almaya hazırsınız demektir.

Bu aşamaları tamamladıktan sonra, hesabınızda satın almak istediğiniz hisse fiyatının ve alınacak komisyonun tutarı kadar bakiye bulunması, ilk hissenizi alabilmenizi sağlayacaktır.

Yatırım hesabınıza çalıştığınız aracı kuruluşunuzun web sitesi veya uygulaması üzerinden giriş yaparak borsada işlem gören ve satın almayı istediğiniz hisse senedini seçin. Seçtiğiniz hisse senedinin; eğer seans saatleri içindeyseniz güncel alış fiyatını, dışındaysanız son işlem fiyatını göreceksiniz.

Aracı kuruluşa vereceğiniz alım emri ile hisse senedini alabilirsiniz. Alım emrinizi iki şekilde vermeniz mümkündür: Serbest fiyatlı emir ve limitli emir.

Serbest Fiyatlı Emir: Almak üzere olduğunuz hisse senedinin Borsa İstanbul’da oluşan fiyat üzerinden alımının serbestçe gerçekleşmesi ile verilmektedir. Örneğin; hisse fiyatı 15,45 TL olsa da 17,10 TL olsa da “al” demektir.

Limitli Emir: Almak üzere olduğunuz hisse senedi için vermeye razı olduğunuz en yüksek fiyatın belirlendiği alımlar için verilmektedir. Örneğin; hisse fiyatı 15,45 TL ise veya bu seviyeye gelirse “al”, üzerine çıkarsa “alma” anlamına gelir.

İlk Hisse Senedi Satış Emri Vermek

Satın almış olduğunuz hisse senedinin fiyatı, satmayı düşündüğünüz hedef fiyata ulaştığı takdirde yatırım hesabınız üzerinden ilgili hisse senedini “sat” emri verebilirsiniz. Satım işlemi tamamlandıktan sonra, elde ettiğiniz kazanç kârı (kazanç elde edilmişse) yatırım hesabı bakiyenizde en geç iki iş günü içerisinde görülebilecektir.

Hisse senedini nasıl aldıysanız, satış işlemini de aynı şekilde gerçekleştirirsiniz. Alım emrinde bahsettiğimiz alım emri tipleri satışlar için de geçerlidir.

Serbest emir ile yapılan satış, Borsa İstanbul’da oluşan anlık fiyat üzerinden gerçekleşir. Örneğin; fiyat 15,45 TL olsa da 17.10 olsa da serbest satış emri verdiğiniz takdirde satış gerçekleşir.

Limitli emirde ise satmaya istekli olduğunuz en düşük fiyat üzerinden satış gerçekleşir. Örneğin; fiyatı 15,45 TL altına düşerse daha önce verdiğiniz sat emri devreye girerek bu fiyattan satış gerçekleşecektir. 

 


www.bruttakas.com  RİSK Açıklaması;

www.bruttakas.com da yer alan bilgilerin gerçek zamanlı ya da isabetli olacağının mutlak olmadığını hatırlatır. Tüm borsa fiyatları, endeksler, vadeli işlemler, Web sitelerden değil piyasa düzenleyicileri tarafından oluşturulur, bu sebeple fiyatlar isabetli olmayabilir ve gerçek piyasa fiyatlarından farklı olabilir, bu da buradaki fiyatların fikir verme amaçlı olduğunu ve ticari amaçlar için uygun olmadığını gösterir. www.bruttakas.com veya herhangi bir sağlayıcı, buradaki bilgileri kullanmanız sonucu oluşacak olası kayıplarınızdan ötürü sorumluluk taşımamaktadır. 





Ana Sayfaya Dön



Ortalama Hesapla



Temettü Hesapla



Hisse Ara



Cezalı Hisseler